

2024 Healthy Longevity Global Innovator Summit VIRTUAL

AGENDA SEPTEMBER 30-OCTOBER 1, 2024

The U.S. National Academy of Medicine (NAM) will host its third annual Healthy Longevity Global Innovator Summit on September 30 and October 1, 2024, to be held virtually. The event is part of the NAM's Healthy Longevity Global Competition: a multi-year prize program that aims to catalyze innovation, research, and entrepreneurship in the field of healthy longevity.

The global summit will convene, connect, and inspire innovation in the field of healthy longevity. Participants will hear from stakeholders—including academics, policy experts, industry leaders, entrepreneurs, and others—and learn about the bold, innovative projects from current and past Healthy Longevity Catalyst and Accelerator Awardees. This year, sessions will focus on topics such as health equity, artificial intelligence, and securing additional funding.

The event is free to stream for all members of the public, with opportunities to pose questions to speakers directly. Further, international Catalyst Awardees and invited participants will also have the opportunity to participate in small-group breakouts to share ideas and connect with potential collaborators, mentors, and funders from across disciplines and sectors.

Questions? Contact us at healthylongevity@nas.edu

Register for the Summit here.

Watch the Summit live stream su..

All registered Catalyst Awardees, speakers, and NAM global collaborator staff should have received a Zoom link for the closed sessions and specific sessions where they have speaking roles. If you need assistance, please email BPandolfiSilva@NAS.edu and HSamani@NAS.edu.

DAY 1 – MONDAY, SEPTEMBER 30, 2024 7:00AM – 12:00PM ET		
7:00 AM ET	CLOSED SESSION BEGINS	
	Closed session via Zoom for Catalyst Awardees, Global Collaborators, and select invitees only.	
7:00-8:10 AM ET	Breakout Session 1: INNOVATORS CONNECT	
(70 min)	 7:00-7:05AM ET: Brief welcome message from NAM President Victor J. Dzau 7:05-8:10AM ET: Breakout rooms co-lead by 2-3 Catalyst Awardees; participants may choose a room based on its theme: Health Equity Neurodegenerative Disease AI & Digital Health Technology 	
	5 MINUTE BREAK	
8:15 AM ET	PUBLIC SESSION BEGINS Streaming session for awardees and members of the public with option for audience participation via event webpage.	
8:15-8:25 AM ET	Welcome & Introductory Remarks	
(10 min)	SPEAKER: Victor J. Dzau, MD President, National Academy of Medicine	
	5 MINUTE BREAK	
8:30-9:30 AM ET	PANEL: EXPLORING THE LANDSCAPE OF INNOVATION IN HEALTHY LONGEVITY	
(60 min)	This session will feature a panel of leaders representing major funders and research organizations in the field of healthy longevity. It will highlight recent successes, ongoing challenges, and trends; identify funding opportunities; and explore future directions in this dynamic area of science.	
	INTRODUCTION: Victor J. Dzau, MD President, National Academy of Medicine	
	MODERATOR: Tom Rando, MD, PhD President of Board of Directors, American Federation for Aging Research (AFAR); Director, UCLA Broad Stem Cell Research Center	
	SPEAKERS:	
	 Richard Hodes, MD Director, National Institute on Aging (NIA) Jamie Justice, PhD Executive Vice President, Health Domain Executive Director, XPRIZE Healthspan 	
	Mehmood Khan, MD Chief Executive Officer, Hevolution Foundation	
	Hal Barron, MD Chief Executive Officer, Founder and Board Co-Chair of Altos Labs	
	5 MINUTE BREAK	
9:35-9:50 AM ET (15 min)	Spotlight Session #1	
	In this brief session, one Catalyst Awardee who has been successful in securing additional substantial funding will speak to their innovation journey and fundraising experience, followed by audience Q&A.	
	CATALYST AWARDEES: Alex Westner Co-Founder and Chief Executive Officer, Xander Marilyn Morgan Westner, PhD Co-Founder and Chief Experience Officer, Xander	

	CATALYST YEAR: 2022
	GLOBAL COLLABORATOR: Funded by National Academy of Medicine
	PROJECT TITLE: AR Captions Increase Comprehension, Social Connection & Mental Well-Being
	5 MINUTE BREAK
9:55-10:45 AM ET (50 min)	PANEL: WOMEN'S HEALTH THROUGHOUT THE LIFESPAN
	This session will feature a diverse group of global awardees who will briefly present their projects and engage in a discussion on innovations, trends, and gaps in the field of women's health.
	MODERATOR: Lauren Cheung, MD, MBA Physician, Apple Inc.
	SPEAKERS: Panel of Catalyst Awardees with innovative projects that aim to improve women's health, at various stages throughout the life course.
	 Gunisha Kaur, MA, MD Funded by National Academy of Medicine Purnima Madhivanan, MBBS, MPH, PhD Funded by National Institute on Aging Jenny Sones, DVM, PhD, DACT Funded by National Academy of Medicine Antonio D'Angelo, MS Funded by EIT Health
10:45 AM ET	PUBLIC SESSION ENDS
	Streaming session for awardees and members of the public with option for audience participation via event webpage.
	5 MINUTE BREAK
10:50 AM ET	CLOSED SESSION BEGINS
	Closed session via Zoom for Catalyst Awardees, Global Collaborators, and select invitees only.
10:50-12:00 PM ET (70 min)	CONNECT WITH A MENTOR: ENTREPRENEURS & VENTURE CAPITALISTS
	Participants may choose a breakout room based on the mentors and role models backgrounds.
	SPEAKERS: Approximately 4 mentors from diverse sectors will share their backgrounds and expertise related to project funding, drawing on personal experiences (e.g., securing research funding, launching startups) and current roles (e.g., impact investing, grantmaking).
	Cynthia Bullock, PhD, MBA Deputy Challenge Director, UKRI Healthy Ageing Challenge

See next page for Day 2

DAY 2 – TUESDAY, OCTOBER 1, 2024 7:00AM - 12:00PM ET		
7:00AM ET	CLOSED SESSION BEGINS	
	Closed session via Zoom for awardees and select invitees only.	
7:00-8:00 AM ET (60 min)	CONNECT WITH A MENTOR: ENTREPRENEURS & VENTURE CAPITALISTS	
	Participants may choose a breakout room based on the mentors and role models backgrounds.	
	SPEAKERS: Approximately 4 mentors from diverse sectors will share their backgrounds and expertise related to project funding, drawing on personal experiences (e.g., securing research funding, launching startups) and current roles (e.g., impact investing, grantmaking).	
	 Ansbert Gadicke, MD Managing Partner, MPM BioImpact Thorsten Kurtz Director, kENUP Foundation 	
	James Hueston Senior Associate, Primetime Partners	
	Catherine C. L. Wong, PhD Chairman of the Board & Chief Executive Officer, Foreseen Biotechnology	
	5 MINUTE BREAK	
8:05-9:20 AM ET	COMMUNICATING FOR IMPACT: REACHING YOUR AUDIENCES WITH EFFECTIVE MESSAGES	
(75 min)	Catalyst Awardees will leave this session with a better understanding of how to communicate about their work to varied audiences in a clear and memorable way. The session will offer a practical framework and tips for creating messages, as well as possible communications tools they can leverage to reach various audiences.	
	10 MINUTE BREAK	
9:30 AM ET	PUBLIC SESSION BEGINS Streaming session for awardees and members of the public with option for audience participation via event webpage.	
9:30-9:45 AM ET	Spotlight Session #2	
(15 min)	In this brief session, one Catalyst Awardee who has been successful in securing additional substantial funding will speak to their innovation journey and fundraising experience, followed by audience Q&A.	
	CATALYST AWARDEE: Hui-Chen Su, MD Chief of Chewing and Swallowing Center, National Cheng Kung University Hospital CATALYST YEAR: 2024	
	GLOBAL COLLABORATOR: Funded by Academia Sinica	
	5 MINUTE BREAK	
9:50-10:40 AM ET (40 min)	PANEL: DEMOCRATIZING SOLUTIONS TO ACHIEVE HEALTHY LONGEVITY EQUITY	
(40 mm)	MODERATOR: Tim Evans, MD, PhD Director, School of Population and Global Health, McGill University	
	SPEAKERS: Panel of diverse Catalyst Awardees with innovative projects working to make specific healthy longevity solutions, treatments, interventions, and programs widely available for maximum impact.	

	 Jakkrapatr O. Baiyokvichit, MS Funded by Academia Sinica Rio Sugimura, MD, PhD Funded by Research Grants Council of the Hong Kong Special Administrative Region, China
	5 MINUTE BREAK
10:45-11:00 AM ET (15 min)	Spotlight Session #3
	In this brief session, one Catalyst Awardee who has been successful in securing additional substantial funding will speak to their innovation journey and fundraising experience, followed by audience Q&A.
	CATALYST AWARDEE: Lisa Riste, MSc, PhD Research Fellow, University of Manchester CATALYST YEAR: 2023 GLOBAL COLLABORATOR: Funded by United Kingdom Research and Innovation PROJECT TITLE: Patient Safety Research Centre: Empowering older people to avoid medication-related harm: a co-produced community pharmacy solution
	5 MINUTE BREAK
11:05-11:50 AM ET	KEYNOTE: CLIMATE CHANGE, OLDER ADULTS, AND INNOVATION
(45 min)	SPEAKER: Karl Pillemer, PhD Hazel E. Reed Human Development Professor; Director, Aging and Climate Change Clearing House, Cornell University
	5 MINUTE BREAK
11:55-12:10 PM ET	Spotlight Session #4
(15 min)	In this brief session, one Catalyst Awardee who has been successful in securing additional substantial funding will speak to their innovation journey and fundraising experience, followed by audience Q&A.
	CATALYST AWARDEE: John Cowart Jr., PhD President and Chief Executive Officer, Outlier Technology LLC CATALYST YEAR: 2023 GLOBAL COLLABORATOR: Funded by National Academy of Medicine PROJECT TITLE: NeuroSync: a data-driven augmented reality neurorehabilitation platform of neurologic music therapy-based games, puzzles, and exercises to stimulate neuroplasticity and prolong functional independence in individuals suffering from Alzheimer's Disease
	5 MINUTE BREAK
12:15-12:30 PM ET (15 min)	Wrap-Up, Future Directions & Celebration of 2024 Catalyst Awardees
	NAM Program Director, Michele Toplitz, will reflect on the achievements and future directions for the Healthy Longevity Global Competition, wrapping up with an announcement of the 2024 international Catalyst Awardees.
	SPEAKER: Michele Toplitz, MA Director, Healthy Longevity Global Grand Challenge, National Academy of Medicine